מיסוי בינלאומי

המאמר מאת: רו”ח זיו כרנסטי

במשך שנים רבות הייתה נהוגה בישראל שיטת המיסוי הטריטוריאלית, ורק בשנת 2003 המדינה החליטה לעבור לשיטת המיסוי הפרסונלית. שיטת המיסוי הפרסונלית נחשבת למתקדמת יותר והיא מתאימה להתפתחויות שחלו במשך השנים האחרונות לאחר הפיכת העולם למשק גלובלי עם מסחר בינלאומי ותאגידי ענק גלובליים.
בעבר הלא רחוק, השקיעו מרבית הישראלים את כספם בעיקר במדינת ישראל, אך כיום רבים משקיעים במדינות ברחבי הגלובוס. וגם עסקים בינלאומיים הפועלים במדינה למעשה פועלים מחוץ לגבולות המדינה, מה שמעלה את הדרישה לרואי חשבון המתמחים במיסוי בינלאומי. תפקידו של רואה החשבון המתמחה במיסוי בינלאומי הוא כמובן לנהל את הצד הפיננסי של העסק בהתאם לחוק, אולם גם להפחית את חבות המיסים ולחסוך עלויות במסגרת מה שהחוק מאפשר.

 

הסבר על מיסוי בינלאומי

הפיכתו של העולם לכפר גלובלי איפשרה עסקים המוכרים מוצרים או שירותים בשווקים בינלאומיים, ולא רק בישראל. כמו כן, ישראלים רבים החלו להשקיע בעסקים, בנדל”ן ובאפיקי השקעות נוספים במדינות שמעבר לים, וכדי להימנע מתשלומי כפל מס, ולהפחית את חבות המס בדרכים מקובלות וחוקיות, נדרש איש מקצוע המומחה בתחום.
מאחר ושיטת המיסוי המקובלת בעולם היא מיסוי פרסונלי, במדינת ישראל התקבלה ההחלטה לשנות את שיטת המס וליישר קו עם שאר המדינות בעולם המערבי. החל מחודש ינואר 2003 ישראל עברה למיסוי פרסונלי, ועל פי שיטה זו תושבי המדינה משלמים מיסים על כלל הכנסות שלהם, בין אם ההכנסות הופקו בתוך ישראל ובין אם ההכנסות הופקו מחוץ למדינה.
גם תושבי חוץ הפועלים עסקית בישראל, ממוסים על ההכנסות שלהם, שנובעות ושהופקו בגבולות ישראל. בגלל המעבר למיסוי פרסונלי וחתימה על אמנות מס עם מדינות רבות ברחבי העולם, הוקם מנגנון לזיכוי תשלומי מס כפולים. למעשה, מיסוי בינלאומי הוא שילוב של מערכת החוקים והתקנות של המיסוי בישראל, דיני מס זר ואמנות מס בינלאומיות עליהם המדינה חתמה.

 

במה עוסק תחום המיסוי הבינלאומי

תחום המיסוי הבינלאומי הוא שילוב מאתגר בין חוקי המס הנהוגים בישראל לבין דיני מס במדינות אחרות ואמנות מס בינלאומיות. התמורות המשמעותיות במגזר העסקי, לצד המעבר למשק גלובלי, השפיע כל המבנה העסקי של חברות רבות וחולל בו שינויים. שינויים משמעותיים התחוללו גם בכל הקשור להשקעות, הודות לסכומי כסף גדולים שעוברים במהירות בין המדינות השונות, וצורך גובר בכללי מיסוי בינלאומיים המפקחים על זרימת הכספים לתוך ישראל ומחוצה לה.
ללא מיסוי בינלאומי, עסקים ואנשים פרטיים היו נאלצים לשלם כפל מס בגין השקעות ועסקים בישראל ומחוצה לה, והיה קושי לגבות מיסים מחברות בינלאומיות.

 

אמנות למניעת כפל מס

כדי למנוע תשלומי כפל מס, מדינות שונות בעולם חתמו ביניהן על אמנות מס ולמעשה הקימו מנגנון בינלאומי המאפשר לקבוע את חלוקת המס בין המדינות השונות. חלק מתפקידיהן של אמנות המס, הוא לעודד מסחר בין המדינות, כולל השקעות, ולמנוע מאזרחי המדינות החתומות על האמנות, לחמוק מתשלומי מס.
ישראל חתומה על אמנות מס עם כ-53 מדינות ברחבי העולם.

 

התפתחויות חשובות בתחום המיסוי הבינלאומי

העולם צועד ומתפתח במהירות לכפר גלובלי וישנן התפתחויות חשובות בתחום המיסוי הבינלאומי, הודות למערכות היחסים בין שלטונות המס במדינות השונות. סטנדרטים חדשים כוננו, בכל הקשור לשקיפות ומעקב אחר הכנסות והשקעות של נישומים, וככל שהקשרים הכלכליים והבינלאומיים צומחים ומעמיקים, כך נדרשות רשויות המס למנגנון נוח ויעיל להחלפת מידע ולצורכי מעקב ופיקוח. כמו כן, נדרשת מערכת להחלת חוקי המס בכל מדינה בנפרד, תוך התייחסות למיסוי הבינלאומי ולמניעת תשלומי כפל מס.

 

הסכם FATCA

בשנת 2010 עבר בקונגרס האמריקאי חוק שנועד לסייע בגביית המיסים מתושבים אמריקאיים המנהלים חשבונות מחוץ לגבולות היבשת. חוק זה נקרא חוק Foreign Accounts Tax Compliance Act) – FATCA). ביוני 2014 חתמה ממשלת ישראל על הסכם בין מדינתי עם ארה”ב, המחייב את רשויות המס הישראליות להעביר לרשויות האמריקאיות מידע אודות חשבונות השייכים לאזרחים אמריקאיים ומנוהלים בישראל. מידע זה מתקבל מהגופים הפיננסיים הישראליים. באותו אופן, מחויבת ארה”ב כלפי ישראל, מכוח הסכם זה, לעקוב ולאסוף מידע על אזרחים ישראליים המנהלים חשבונות באמריקה. כך ניתן לאכוף ולגבות מיסים פרסונליים בישראל גם מבעלי חשבונות בארה”ב, ולהפך, בין אם הם ישראלים ובין אם הם אזרחים אמריקאים.

 

תכנון מיסוי בינלאומי

רק רואה חשבון מומחה במיסוי בינלאומי יכול להציע ללקוחותיו תכנון מס בינלאומי ולייעץ כיצד להפחית חבות מס, תוך גיבוש אסטרטגיה נכונה לתשלומי מס מופחתים בצורה חוקית. תכנון מס בינלאומי נחוץ, בין היתר, גם לבדיקת כדאיות השקעה ופעילות בשווקים בינלאומיים. זהו שירות בעל חשיבות קריטית לעסקים המרחיבים את פעילותם אל מעבר לים וליזמים המייצרים מקורות הכנסה אונליין או אופליין באמצעות עסקים והשקעות בחו”ל.
משרד רואי חשבון זיו שיפר ושות’, הנחשב לאחד ממשרדי ראיית החשבון המובילים בישראל, מספק מענה שלם ונרחב גם בתחומי מיסוי בינלאומי, כולל תכנון מס לנישומים, ייעוץ וליווי לעסקים בינלאומיים ועוד.

 

הסכם CRS

הסכם Common Reporting Standart) – CRS) הוא הסכם נוסף, שנועד להסדיר את חילופי המידע אודות חשבונות פיננסיים המנוהלים על ידי תושבים ממדינות שונות במדינות אחרות. ההסכם מחייב גופים פיננסיים כמו בנקים, חברות ביטוח, בתי השקעות וכו’, להעביר ולשתף מידע על תושבים במדינות החתומות על ההסכם. גם חוק זה, כמו חוק פקתא, נועד להעמיק את גביית המס ולמנוע העלמות מיסים של אזרחים בין מדינות.
מעל 100 מדינות בעולם, וישראל ביניהן, חתמו על הסכם CRS.

 

מקלט מס

מקלט מס מהווה דרך לגיטימית, חוקית ונכונה המאפשרת לחברות להימנע או להפחית את תשלום המיסים. יש לציין כי בשנים האחרונות חלו שינויים משמעותיים במשק הגלובלי לכן המודעות לתכנוני מס גוברת ומשולבת גם כחלק בלתי נפרד מהתוכנית העסקית, בהייטק ובענפים אחרים. זו הסיבה מדוע יש עלייה מתמדת במספר החברות והתאגידים שמעבירים את פעילותם או מקימים חברות חדשות במדינות הנחשבות למקלטי מס – כך החברות מפחיתות את חבות המיסים שלהן בצורה לגיטימית לגמרי.

מקלט מס, באנגלית Tax Haven, הוא בפועל מדינה בעלת עצמאות כלכלית ששיעור המס שחל בה נמוך משמעותית משיעור המס במדינות אחרות, או שלא גובים בה מיסים. לכן, המדינות שנחשבות למקלטי מס הפכו למוקד משיכה להשקעות מעסקים ממדינות אחרות שבהן שיעורי המס גבוהים יותר. מדינה שהופכת למקלט מס מושכת אליה משקיעים מכל העולם והיא מעודדת הזרמת הכנסות אל תוך המדינה, וכך היא מספקת תעסוקה לתושביה, משקיעה בתשתיות לרווחת האזרחים ועוד.

למקלט מס יש יתרונות חשובים נוספים, לדוגמה שמירה על פרטיות, הימנעות מהתערבות ברכוש הפרט ואי הטלת תשלומי מס על בעלי המניות בחברה בעת חלוקת הדיבידנדים.
מקלטי המס הפופולריים כיום הם קפריסין, שוויץ, איי בהאמה, איי ברמודה, איי הבתולה הבריטיים, איי קיימן, לוקסמבורג ועוד. ראוי לציין כי בחירת מקלט המס מחייבת ידע ויש להתייחס לגורמים משתנים רבים כגון: יציבות מדינית וכלכלית של מקלט המס, שיעור המס במדינת מקלט מס בהתאם לסוג הפעילות, דרישות להגשת דוחות כספיים ודיווחי מס שונים, סוגיות משפטיות, שימוש בנאמנות, עלויות הטיפול השוטף ונוחות הקמת החברה במקלט המס ועוד.

כדי למקסם את יתרונות מקלט המס ועל מנת להפחית את תשלומי המיסים יש להתייעץ עם מומחים למיסוי בינלאומי. מבחינה משפטית אין מניעה להקים חברה במקלט מס, אפשר להקים גם שותפות או התאגדות מצורה אחרת, זהו תכנון מס לגיטימי, חוקי ומוכר. יחד עם זאת, מדינות רבות החלו לנסות לצמצם את היקפי הפעילות של מקלטי מס, למשל בדרך של סירוב לחתימה על אמנת מס עם מדינת המקלט, מניעת העברות בנקאיות למקלט המס וכו’.

 

המדינות עמן ישראל חתומה על אמנה למניעת כפל מס

בעידן המודרני ובמשק הגלובלי של היום, יש עסקים רבים הפועלים במספר מדינות, לכן לא מעט חברות בינלאומיות נאלצות להתמודד עם סוגיות משפטיות הקשורות לתחום המיסוי. ללא ספק, הסוגיה המרכזית של החברות הבינלאומיות עוסקת בהיבטי המיסוי והצורך להימנע מתשלומי כפל מס. כדי למנוע את הבעיה נוצרו אמנות נס בינלאומיות, ורוב המדינות המפותחות חותמות על אמנות מס כאלו ואחרות.
גם מדינת ישראל חתמה על אמנות מס עם מדינות שונות, בהן ארצות הברית, מדינות האיחוד האירופי, איחוד האמירויות, אוסטרליה, אוקראינה ועשרות מדינות נוספות.

אמנות מס בינלאומיות מבוססות על כללים מחייבים לחילופי מידע בין רשויות המס, במטרה למנוע תשלומי כפל מס. מכוח פקודת מס הכנסה, ישראל חייבת למסור מידע לרשויות המס במדינות עמן היא חתומה על אמנות מס, ההסדר קיים גם עם ארה”ב.

 

תושבות חבר בני אדם על פי האמנה למניעת כפל מס

במקרים מסוימים יחיד החייב במס נחשב לתושב חוקי בשתי מדינות במקביל, נניח ישראל וגרמניה. החוק קובע כללי שובר שוויון לצורך סיווג הנישום כדי לקבוע האם הנישום הוא תושב מדינה א’ או תושב מדינה ב’. בהתאם למבחן התושבות קובעים את מקום מרכז החיים של הנישום, וחבר בני אדם נחשב לתושב ישראל בהתקיים אחד משני התנאים הבאים:

  • ההתאגדות נעשתה בישראל.
  • השליטה על העסק וניהולו מופעלים בישראל.

המאמר מאת רו"ח זיו כרסנטי

שותף מנהל במשרד רואי החשבון "זיו שיפר ושות – רואי חשבון". מפקח מס הכנסה בעברו ומומחה בפתרון מחלוקות וטיפול בענייני מס הכנסה. רו"ח זיו כרסנטי מנהל את הקשר מול רשויות המס, הוא נשוי ואב ל 3 ילדים.

סניפים
חיפה
יוחנן הסנדלר 20, חיפה
תל אביב
רח' חומה ומגדל 16 בית יואל קומה 1
טבריה
רח' יוחנן בן זכאי 41 טבריה