טופס W9

המאמר מאת: רו”ח יורם שיפר

יתכן וקבלתם בקשה מהבנק או חברת הביטוח למלא טופס W9. מהו הטופס המדובר, מי נדרש לחתום עליו ולשם מה הוא נועד. כל זאת במאמר הבא.

 

מטרת הטופס וחוק ה-FATCA

כדי להבין מדוע אתם נדרשים למלא את הטופס, נחזור קצת אחורה בזמן. בשנת 2010 נפל דבר ובארצות הברית חוקק חוק ה-FATCA (ראשי תיבות של Foreigen Account Tax Compliance Act)
מהות חוק הפטקא הינה להחיל על חשבונות בנק זרים בבעלות אמריקנית את כללי המיסוי בארצות הברית, במטרה לאכוף על אזרחי ארה”ב או תושביה בעולם את חובת הדיווח ותשלום מס עבור חשבונותיהם בעולם. כך דואגת ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות, להגביל ולמנוע העלמות מס והלבנת הון של אזרחיה/תושביה שעלולים להתבצע דרך מדינות זרות.
במסגרת החוק, הוחלו הסכמים בין מדינתיים שבהם גופים פיננסים כגון חברות ביטוח, בנקים, חברות השקעה וכדומה מחוייבים לדווח לרשויות החוק בארה”ב על חשבונות של אזרחים אמריקאים אשר מתנהלים אצלם.
ישראל, כמו מדינות נוספות בעולם, חתמה מול ה-IRS (רשות המיסים האמריקנית) על הסכם הדיווח והשקיפות והוא תקף גם לאזרחים אמריקאים ומחזיקי גרין קארד שלא מתגוררים בארצות הברית. כדי לעודד את מתן הדיווח, נקבע כי מוסד אשר אינו מציית לחובת הדיווח, ינוכו ממנו כ-30% בגין כל תשלום שיתקבל מאזרח אמריקאי. בנוסף, אדם שאינו ממלא את הטופס מסתכן בסגירת חשבונותיו.

 

הצהרה על תושבות מס – מי צריך את זה?

בעקבות חוק הפטקא, קבעו גם מדינות אירופה שחברות ב-OECD (הארגון לשיתוף פעולה כלכלי) את תקן ה-CRS, תקן בינלאומי אחיד שבדיוק כמו חוק הפטקא האמריקאי, גם הוא קובע כי על מוסדות פיננסים לאסוף מידע על חשבונות פיננסים של תושבים זרים לצורכי החלפת מידע בין מדינות למטרות אכיפת מס.
על פי הסכמים אלו, כל אדם שפותח חשבון בנק או קופת גמל או חשבון השקעות מחויב להעביר אליהם הצהרה אודות תושבויות המס שלו. מידע זה עובר מהבנקים/חברות הביטוח לרשויות המס בישראל ואלה יעבירו אותו, במידת הצורך, למדינות הרלוונטיות לתושבות של בעלי החשבונות.
כלומר, במידה ותירצו לפתוח, למשל, חשבון בנק ואתם אזרחים/תושבים אמרקאים תדרשו למלא מסמך מזהה לצורכי מס.
המסמך הוא למעשה הצהרה עצמית שכוללת את פרטי הזהות שלכם, כתובת מגורים עדכנית, מדינות האזרחות והצהרות הנוגעות לתושבות המס שלכם.

 

מהו טופס W9

במידה ומוסד פיננסי בישראל יזהה אתכם כבעלי זיקה כלכלית ואזרחית לארה”ב בדרך כלשהי הוא ידרוש מכם להצהיר על היותכם אזרחים אמריקאים ולהגיש טופס W9 או בשמו המלא: W9-Request For Taxes Payer .
במסמך זה תצהירו שמספר הביטוח הלאומי ((Social security number שהוא המקביל למספר הזהות הישראלי, הינו המספר הזיהוי האישי הנכון שלכם, שאתם אזרחי או תושבי ארה”ב ושהינכם פטורים מחובת ניכוי מס במקור.
המשמעות של חתימה על הטופס היא התחייבות לדווח על ההכנסות שלכם במסגרת ד”וח מס שנתי שיוגש לרשויות המס בארה”ב. אך אל חשש, חתימה על הטופס אינה אומרת שיש לכם בהכרח חבות מס בארצות הברית או שתידרשו בתשלום מס על הכנסה שהפקתם בישראל. בין ארה”ב לישראל ישנה אמנה למניעת כפל מס ולעיתם ניתן גם לקבל החזרי מס.

 

מי ידרש למלא טופס W9?

תקבלו בקשה למילוי הטופס באם הינכם מוגדרים כ-“US PERSONS”- אזרחי או תושבי ארה”ב, חברה, נאמנות, שותפות שהתאגדו בארה”ב ויש בידכם או שאתם מעוניינים לפתוח בישראל חשבון בנק/קופת גמל/חשבון השקעות וכדומה.

 

האם טופס ה-W9 מיועד רק ל-“US PERSONS”?

כן. ההגדרה של “US PERSONS” הינה הגדרה רחבה הכוללת בתוכה, מעבר לתאגידים הרשומים בארה”ב או תושבים, בעלי אזרחות כפולה שאינם חיים או ביקרו בארצות הברית שנים רבות. כמו כן, אין הבדל בצורך בחובת הדיווח, בין אם השכר שלהם הינו שכר מינימום ואין להם רכוש או השקעות בארצות הברית ובין אם הם מרוויחים סכומים גבוהים ויש להם נכסים בארצות הברית.
באופן שישמע אולי מפתיע, זה תקף גם למי שהוריהם הורישו להם אזרחות אמרקאית והתגוררו כל חייהם בישראל או מי שקיבלו גרין קארד, אף אם האחרון אינו בתוקף שנים רבות. הגרין קארד ישאר בתוקף לצורכי מס, אלא אם כן בעליו יבקש לבטלו. חשוב לדעת שמי שמבטל את הגרין קארד שלו עלול להידרש לשלם מס יציאה בהתאם לכללים מסוימים הקבועים בחוק.
במידה ואתם מקבלים תשלומים כלשהם שמקורם בארצות הברית בין אם כיחידים או חברה, לדוגמא: אתם בעלי ניירות ערך אמריקאים, קבלתם דיבידנד, תגמולים או הינכם בעלי דירה להשקעה (בעלי כתובת אמריקאית) ועוד ואינכם מוגדרים כ-“US PERSONS” תדרשו להגיש טופס W8.

 

מסמך זיהוי לצורכי מס בארה”ב

מזהה המס הוא מספר הביטוח הלאומי של יחידים בארה”ב – SSN או מספר זיהוי אישי של משלם המס עבור אזרחים ישראלים- ITIN (Individual taxpayer identification number). ה-ITIN מופק על ידי רשות המיסים האמריקנית עבור יחידים שאינם תושביה ושאין להם זכות לקבלת מספר SSN אך הם בעלי הכנסה בארה”ב החייבים בהגשת דו”ח מס בארה”ב. לדוגמא, עבור ישראלים אשר מגישים את דוח המס האמריקאי יחד עם בן זוג בעל אזרחות אמריקאית וכן עבור ישראלים בעלי שותפות אמריקאית, בעלי נכסים נדל”נים בארה”ב או חשבונות השקעות בגופים פיננסים בארה”ב.

 

סיכום

בשל הסכם השקיפות והדיווח עליו חתומה ישראל, יש לדעת שהרשויות בארה”ב יקבלו מידע על חשבונותיכם והתנועות בהם בישראל ועל כן כדאי להקדים ולדווח עליהם בדוח מיוחד בכל שנה ולעמוד בכללי הפטקא.
כדאי לדעת עוד שהבנקים מנועים מלייעץ ללקוחותיהם בכל הנוגע למיסוי וכן שלהצהרה שלכם על הטופס ישנה משמעות משפטית ומילוי מידע כוזב או החסרה של מידע בטופס זה הינה עבירה פלילית.
מאחר ובנוסף לטופס W9 המתואר כאן יש לא מעט טפסים נוספים שעשויים להיות רלוונטים למצבכם האישי והפיננסי וכן על מנת להימנע מסנקציות כלכליות ומשפטיות הכרוכות באי דיווח או דיווח חסר/לא מדויק, כדאי להתייעץ עם איש מקצוע.
הסתייעות באיש מקצוע מומחה למיסוי בינלאומי ימנע מכם כפל מס ויחסוך לכם בחבות המס בדרכים חוקיות, בין אם אתם יחידים או חברה. בחברתנו, אנשי מקצוע בעלי ידע, ניסיון והיכרות עם החוקים, תקנות המס ואמנת המס בין ישראל לארה”ב, אשר יוכלו לייצג אתכם מול רשויות המס בארץ ובחו”ל, בסיוע במילוי בדוחות השונים וכן בתכנון מס נכון.
נשמח להיפגש אתכם לפגישת ייעוץ במהלכה נעזור לכם לעשות סדר ולהבין מה נדרש מכם במסגרת חובת הדיווח שלכם לרשויות המס בארה”ב.

 

המאמר מאת רו"ח יורם שיפר

שותף מנהל במשרד רואי החשבון "זיו שיפר ושות – רואי חשבון". רו"ח יורם שיפר הינו יזם אינטרנט בלתי נלאה, מפתח המערכת UCAN2 , invoice4u ועוד כמה וכמה מערכות שנועדו לעזור לבעלי עסקים לעוף אל עבר הזריחה. הוא גם מנגן על חצוצרה, מופיע עם תזמורת כלי הנשיפה כלים שלובים, נשוי, אב ל 3 ילדים ובסך הכול ממש שמח בחלקו.

סניפים
חיפה
יוחנן הסנדלר 20, חיפה
תל אביב
רח' חומה ומגדל 16 בית יואל קומה 1
טבריה
רח' יוחנן בן זכאי 41 טבריה