מס על מכירת מניות

המאמר מאת: רו”ח זיו כרסנטי

ב-1 בינואר 2003 נכנסה לתוקף הרפורמה להנהגת מס על רווחי הון, במסגרת החוק לתיקון פקודת מס הכנסה, התשס”ב-2002. במציאות החדשה מאז הנהגת הרפורמה הרווחים בבורסה מוגדרים על ידי רשות המיסים כרווחים חד פעמיים, לכן מס הכנסה ממסה את הרווח בניכוי הרווחים האינפלציוניים שנובעים מהשינוי שחל במדד המחירים לצרכן, או לפי השינוי בשער מטבע חוץ.

כדאי לדעת כי עד הרפורמה שבוצעה בשנת 2003, הבורסה הייתה מחוץ לתחום הקשור לתשלום מס על רווחים הנובעים מניירות ערך ישראלים או זרים. כיום חלים שיעורי מס על רווחי הון בישראל הנעים בין 15% עד 25%, בהתאם לסוג הנכס, ואלו שיעורי המס שנקבעו עבור משקיעים פרטיים, כלומר משקיעים שהם אינם בעלי מניות מהותיים.

הכלל קובע כי יש לשלם מס רווח הון רק כאשר מתרחש אירוע מס בעת מכירה, פדיון או קבלת תשלום, לכן אין גביית מס במקרה שבו מחזיקים ניירות ערך בחשבון ולא מוכרים אותם, גם אם נייר הערך נמצא ברווח ביחס למחיר רכישתו.

באופן כללי, גובים 15% מס על רווחים שהופקו באפיקים שקליים ובאחזקה ישירה. יש לשלם מס בשיעור של 15% על הרווח הנומינלי ללא התחשבות במדד בתקופת ההחזקה. בגין רווחים שהופקו מניירות ערך ומנכסים פיננסיים אחרים יש לשלם 25% מס על הרווח הריאלי. לדוגמה: נניח והרווח שהופק מאג”ח ממשלתי שקלי הוא 1,000 ₪. במקרה זה גובים מס בשיעור של 15%, כלומר 150 ₪. בגין רווח של 1,000 ₪ שהופק מאג”ח צמוד מדד, כאשר עליית המדד הייתה חיובית בתקופת ההחזקה, שיעור המס שיש לשלם עומד על 25%, כלומר תשלום של פחות מ-250 ₪ מאחר שהרווח לצרכי חישוב המס נמוך -1,000 ₪.

פרמטרים לחישוב מס רווח הון ממכירת מניות

שיעור המס משתנה בהתאם לסוג המכשיר או נייר הערך ואופי ההכנסה, בטבלה הבאה ניתן לראות את שיעורי המס החלים על מכירת מניות ורווחים החל מינואר 2021:

סוג מכשיר וניירות ערך

אופי ההכנסה

שיעור המס

מניות, אופציות ונגזרים (ישראלים)

רווח הון

25%

מניות ואופציות

דיבידנד

25%

מניות, אופציות ונגזרים (זרים)

רווח הון

25%

ניירות ערך (זרים)

דיבידנד

15% – 25%

קרנות נאמנות וקרנות סל

רווח הון

25%

קרנות נאמנות חייבות

רווח הון

0%

אגרות חוב סחירות (הנפקה לאחר מאי 2000)

רווח הון

25%

אגרות חוב סחירות (הנפקה לאחר מאי 2000)

ריבית

25%

אג”ח לא סחיר

רווח הון

15%

אג”ח לא סחיר

ריבית

15%

פיקדונות ותוכניות חיסכון צמודות למדד

רווח הון

25%

פיקדונות ותוכניות חיסכון לא צמודות למדד

רווח הון

15%

העקרונות המנחים לחישוב מס רווח הון הינם:

  • שיעורי המס החלים על רווחי הון הינם קבועים ולא מושפעים מסכום ההשקעה.
  • גביית המס נעשית בדרך של ניכוי מס במקור ע”י הבנקים וחברי הבורסה הפרטיים.
  • מיסוי רווחי הון אינו מחושב לפי שיטת מדרגות המס הנהוגה בחישוב מס הכנסה.
  • אפשר לקזז הפסדים מרווחים (מגן מס).
  • אירוע מס מתרחש בעת מכירה, לכן כאשר מחזיקים בחשבון בנייר ערך לא נוצר אירוע מס ואין אפשרות לממש רווח או הפסד.
  • לא ניתן לגרור הפסדים משנה לשנה.
  • ניתן לקזז הפסד בתחילת השנה כנגד רווחים שמומשו במהלך שנת המס הקלנדרית.
  • עקרון המיסוי הוא פרסונלי וחובה לשלם מס ולדווח למס הכנסה על רווחים והפסדים מהשקעות גם בחו”ל.

כיצד מחושב גובה המס לתשלום?

רווחים מעליית ניירות ערך ממוסים רק כאשר מתבצע בפועל אירוע מס, לכן כל עוד הרווח על הנייר עדיין לא מומש אין צורך לשלם למס הכנסה, ומשלמים רק לאחר מימוש ניירות הערך בגין מכירה, פדיון, דיבידנד או תקבול ריבית. בעת המימוש יש לחשב את המס שמגיע למס הכנסה, כמובן בהתאם למימושים ולרכישות שבוצעו באותו החודש ותוך התייחסות גם להפסדים, ובסוף החודש מנכים את המס מהחשבון.

הרווח מהשקעות בבורסה נובע למעשה מהשקעה הונית, לכן הכלל הקובע הוא שיש לגבות מס על הרווח הריאלי בלבד, ובפועל מנכים את הרווח האינפלציוני. אם היה שינוי במדד המחירים לצרכן כאשר מחשבים את המס שיש לשלם לאחר מכירת מניות, מפחיתים מהרווח שנוצר מההשקעה את הרווח שנוצר מהרווח האינפלציוני. להמחשת הנושא אנחנו מציגים בפניכם דוגמה:

נניח ומשקיע יחיד רכש מניות בבורסה בסכום כולל של 10,000 ₪, ולאחר חודשיים הוא מכר את המניות בסכום של 11,000 ₪. בדוגמה זו המשקיע הרוויח 1,000 ₪ וחל עליו מס בשיעור של 25%, אך יש להתייחס גם לעליית המדד, ואם המדד עלה בתקופה זו בשיעור של 3%, במס הכנסה לא גובים מס על הרווח הנומינלי שעומד על 300 ₪ וממסים רק את הרווח הריאלי, כלומר 700 ₪, וסך הכל המשקיע ישלם 25% מתוך הרווח הריאלי (700 ₪), כלומר 185 ₪.

מתי משלמים מס על רווחים מהבורסה?

ככלל, יש לשלם מס על רווחים מהבורסה רק כאשר מתרחש אירוע מס בפועל, לכן כל עוד הרווח נותר על הנייר והוא עדיין לא מומש – אין תשלום למס הכנסה, ורק לאחר מימוש ניירות הערך (מכירה, פדיון, דיבידנד או ריבית) משלמים מס.

בדרך כלל, הבנקים והברוקרים סוכמים את סכום המס שיש לשלם למס הכנסה במהלך כל חודש, בדרך של ניכוי מס במקור, לאחר קיזוז הפסדים שיש למשקיע, ובסוף החודש הם מנכים את המס מחשבון המשקיע, לכן הנישום פטור מחובת הדיווח על מכירת ניירות הערך.

טופס 867 לריכוז תוצאות הפעילות בתיק ההשקעות

טופס 867 משקף את הרווחים וההפסדים מפיקדונות, ניירות ערך, דיבידנדים וריבית מניירות ערך, והטופס מפרט את המס שנוכה מחשבון המשקיע באותה שנה. יחד עם זאת, הניכוי במהלך שנת המס אינו מתחשב בהכרח בהפסדים שהיו בחשבון של המשקיע באותה שנה, לכן אם יש למשקיע תיק פעיל בשוק ההון יתכן והוא זכאי להחזר מס, והגשת טופס 867 יכולה לסייע לו לדרוש החזרים גבוהים.

את הטופס מגישים למס הכנסה הן לדיווח והן לצורך תביעת החזרי מס.

בגלל מורכבות עקרונות חישוב המס בגין רווחי הון מומלץ לערוך תכנון מס בעזרת רואה חשבון או יועץ מס ממשרד רואי חשבון זיו שיפר ושות’ – צרו קשר עוד היום ונשמח לסייע לכם.

מוזמנים לקרוא מאמרים נוספים 

המאמר מאת רו"ח זיו כרסנטי

שותף מנהל במשרד רואי החשבון "זיו שיפר ושות – רואי חשבון". מפקח מס הכנסה בעברו ומומחה בפתרון מחלוקות וטיפול בענייני מס הכנסה. רו"ח זיו כרסנטי מנהל את הקשר מול רשויות המס, הוא נשוי ואב ל 3 ילדים.

סניפים
חיפה
יוחנן הסנדלר 20, חיפה
תל אביב
רח' חומה ומגדל 16 בית יואל קומה 1
טבריה
רח' יוחנן בן זכאי 41 טבריה